Wolkewietje

‘Hee wat een mooie wolkenfoto op je nieuwe site, die brengt rust,’ zei iemand tegen mij. ‘Waarom heb je eigenlijk die foto gekozen?’ Ja waarom eigenlijk? Toen ik de wolkenfoto zag die je overal tegenkomt op mijn site wist ik het meteen; dat is hem! De foto raakte mij zelfs op drie manieren.

Ten eerste is er lang geleden een periode geweest dat ik heel vaak vloog, naar alle windstreken en veel verschillende landen. Vaak ging het om nachtvluchten die ’s ochtends vroeg aankwamen. En als dan na een lange donkere nacht de luikjes van het vliegtuig weer omhoog gingen, dan genoot ik elke keer weer van de zon boven de wolken, want boven de wolken schijnt altijd de zon!

Verder weet ik door persoonlijke ervaringen en door de cliënten die ik als psycholoog/seksuoloog spreek, dat er soms periodes zijn die wat donkerder of soms zelfs zwart zijn. En die zon boven de wolken, die lijkt dan heel ver weg. Ik vind het prachtig om samen met iemand ‘door de wolken’ te vliegen en er dan achter te komen dat inderdaad die zon nog altijd schijnt. De tocht is vaak mistig en koud en duurt je veel te lang. En het klinkt gek; ook die weg door de wolken kan je leren accepteren, zonder dat je het fijn hoeft te vinden.

De derde reden waarom ik geraakt werd, is Wolkewietje, kennen jullie haar? Het is een figuur in de Pinkeltje boeken die ik als kind las. Wolkewietje is ondeugend, woont op de Wolkenwei en bracht toen al een glimlach op mijn gezicht. Ook haar associeer ik met wolken en met die glimlach. Ik heb trouwens altijd gedacht dat het een meisje was, maar nu ik een plaatje van haar opzocht op internet en over haar las, kwam ik erachter dat het een jongetje was. En dat is weer mooi, omdat het laat zien hoe je brein allerlei (wellicht niet kloppende) dingen kan vormgeven, die wel 40 jaar kunnen blijven bestaan, als je niet op onderzoek gaat 😊. En laten we trouwens eens aan Wolkewietje vragen hoe zij zich voelt, man of vrouw (of wellicht er ergens tussenin), dat is het belangrijkst.

Genoeg redenen voor de foto, ik hoop jou of jullie ook te kunnen begeleiden door de wolken, tot gauw!