Psychologische hulp

Iedereen voelt zich wel eens wat minder goed, somber of bang. En bijna iedereen maakt nare dingen mee. Ook hebben we allemaal wel eens het gevoel dat het teveel wordt, dat het te druk is. Dat is helemaal normaal en meestal tijdelijk.

Maar wat als je last blijft houden van klachten? Als somber toch depressief wordt of dreigt te worden? Of als je angst ervoor zorgt dat je situaties gaat vermijden, waardoor de angst steeds maar groter wordt? Of als je last blijft houden van nare beelden, herinneringen of nachtmerries na een traumatische ervaring?

Dan kan het goed zijn om psychologische hulp in te roepen. Bespreek het met je huisarts, hij of zij kan een verwijzing voor mijn praktijk geven (via Zorgdomein).

Ik heb brede ervaring met klachtgerichte behandelingen (o.a. angst, depressie, trauma, overspanning, verliesverwerking en seksuologische problemen) en samen gaan wij aan de slag. Het gaat uiteraard om het verminderen van klachten, maar vooral ook om wat er voor in de plaats komt; je blik weer kunnen richten op wat er wél goed gaat, op het positieve in je leven.

De methoden die ik gebruik zijn onder andere gesprekstherapie, cognitieve gedragstherapie, EMDR (traumatherapie), schematherapie, mindfulness en gedragstherapie. Tevens werk ik regelmatig met het Vat van Zelfwaardering. Soms is het goed om eerst diagnostiek te doen, bijvoorbeeld door het invullen van vragenlijsten of het afnemen van een gestructureerd interview. Dit is het geval bij schematherapie of als er sprake is van (een vermoeden van) of een vraag over AD(H)D of ASS (autismespectrumstoornis). Indien nodig of gewenst betrek ik ook jouw ‘systeem’, de belangrijke mensen in jouw omgeving, bij de behandeling. Tenzij je dat zelf niet wilt uiteraard.