Mindfulness

Mindful betekent ‘aandachtig’ en eigenlijk gaat het in de mindfulnessgroep ook over aandachtig worden. Leren je aandacht te richten op wat er op dit moment gebeurt. Gemiddeld zijn wij bijna de helft van de tijd in gedachten bezig met iets anders dan wat wij nu aan het doen zijn. Terwijl je wandelt denk je aan de boodschappen die je nog moet halen, evalueer je wat er vandaag is gebeurd (vaak vooral de dingen die niet goed gingen) en oh ja, je moet je vriendin ook nog bellen, dat kan nu meteen wel. Voordat je het door hebt pieker je over allerlei dingen die nu niet aan de orde zijn. Je let op dat moment helemaal niet op waar je loopt of wat er gebeurt in je lichaam, geest en de buitenwereld.

Door deze manier van ‘doen’ vergeet je vaak te ‘zijn’ in het moment. Tijdens de mindfulnesstraining leer je in 8 bijeenkomsten de automatische piloot van gedrag en gedachten te doorbreken. Je leert om je niet meer mee te laten sleuren in al die gedachten, emoties, stress en onrust. Zij zijn er wel, maar je doet er even niet aan mee.

Dat leer je niet zomaar, dat vergt oefening. In de training gaan we hier stapje voor stapje mee aan de slag. Het gaat om MBCT, wat staat voor mindfulness based cognitive therapy. MBCT is uitvoerig onderzocht en onder andere effectief gebleken tegen depressie, angst en overspanning.

Een paar voordelen van de training?
Mindfulness:
– werkt stress-verlagend
– maakt je productiever
– leert je meer te genieten van kleine dingen
– zorgt voor meer focus

De volgende groep start in februari 2024 in Feanwâlden. Data zijn nog niet bekend, de 8 bijeenkomsten zijn op een vrijdag (niet in de schoolvakanties).

De groep kan deel uit maken van een lopende behandeling, waardoor het vergoed wordt door de zorgverzekeraar (je hebt dan een verwijzing van je huisarts nodig). Als je via je werkgever komt of zelf betaalt voor de mindfulnessgroep: de kosten zijn 525 euro, inclusief werkboek en de oefeningen als geluidsfragmenten. Het gaat om 8 bijeenkomsten van 2 uur. Voor meer informatie kan je contact met me opnemen.